Фоторепортаж на тему «Що я хочу змінити у своєму місті» підготував член гуртка «Юний журналіст» ДПТНЗ «Роменське ВПУ» Руслан Овчаренко.
.
ДПТНЗ "Роменське ВПУ"
Наша адреса:
42000, Сумська обл.,
м.Ромни, вул.Коржівська, 44
Контактні телефони:
(05448) 5-19-56, 5-19-67, 5-12-71
Факс: (05448) 5-12-71
vpu14@ukr.net
Відповідальна особа з питань консультаційної допомоги:
Ірина Гулак, 096 744-93-21, 066 449-81-99
Відповідальна особа за сайт:
Юлія Іщенко, 068 062-62-94
Фоторепортаж на тему «Що я хочу змінити у своєму місті» підготував член гуртка «Юний журналіст» ДПТНЗ «Роменське ВПУ» Руслан Овчаренко.
8 листопада на подвір’ї ДПТНЗ «Роменське ВПУ» пройшла чергова загальноучилищна лінійка, де зібралися учнівський та педагогічний колективи, обговоривши поточні питання життєдіяльності навчального закладу.
Розпочали лінійку з приємного. Щирими оплесками присутні привітали з перемогою ученицю групи КК-3 Роменського ВПУ Ірину Клименко, яка брала участь ІІ Міжнародному кулінарному фестивалі «BESTCооkFEST-2016» та І Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» й виборола срібну медаль у своїй номінації.
Адміністрація училища оголосила про проведення щорічного творчого конкурсу «У пошуках нових зірок», що пройде наступного тижня. Всі бажаючі мають змогу показати свої здібності у трьох номінаціях: вокал, художнє читання та жанрові сценки. Переможці отримають призи від батьківського комітету Роменського ВПУ та візьмуть участь у заключному гала-концерті.
Також в училищі оголошено конкурс на кращу групу навчального закладу. Учні, які покажуть відмінні теоретичні, практичні знання, будуть брати активну участь у різноманітних конкурсах та акціях, при цьому, зможуть похвалитися своїм найкращим відвідуванням уроків – неодмінно стануть переможцями та отримають почесне звання «Краща група Роменського ВПУ».
Ось і настало найстрашніше свято року – Хелловін. Це свято стало традиційним в Америці, хоча його історія почалася на території сучасних Великої Британії та Північної Ірландії. Символом Хелловіна є гарбуз, або по-іншому Світильник Джека, який становить собою вирізаний у вигляді голови гарбуз із підсвічуванням і має страхітливий вигляд. Також широко поширена традиція випрошування солодощів, коли переодягнені діти в костюмах ходять від хати до хати, стукають і разом кричать: «гаманець або життя» чи «частування або смерть». Дорослі з не меншим задоволенням, ніж діти, переодягаються у костюми чортів, привидів, скелетів, відьом і демонів. Свято почало масово відзначатися з XIX століття і стало популярним у всьому світі саме завдяки американській культурі. Зараз започатковане древніми кельтами свято - це щорічне шоу.
Віднедавна Хелловін став досить популярним і на території України. Свято, подібне Хелловіна, існувало і у Київській Русі. Воно називалося Навій День («навь» – мертвець, небіжчик, покійний, померлий) або Проводи і святкувалося навесні. В Україні досі існує це свято. Однак традиції святкування дещо відрізняються. Свято Хелловіну в Україну прийшло під час розвалу Радянського Союзу. З кожним роком воно ставало все популярнішим. Молодь організовує тематичні вечірки, по вулицях «гуляють» відьми, вампіри і зомбі, а в меню ресторанів з`являються страви з гарбузів.
Напротивагу тим українцям, які готуються і чекають Хелловіну, багато хто засуджує це свято, вважаючи його несумісним з українськими звичаями та традиціями. Адже, для когось Хелловін – це можливість стати казковим чудернацьким створінням і повеселитися з друзями. А хтось вважає, що це – диявольське святкування, яке не має нічого спільного з українцями.
Учнівське самоврядування ДПТНЗ «Роменське ВПУ» теж приєдналося до відзначення свята Хелловіну, в першу чергу, маючи на меті, познайомити сучасну молодь з традиціями інших країн.
Зокрема, активістами училища була влаштована акція «Привітай зі святом», у ході якої учні Роменського ВПУ вітали зі святом Хелловіну молодь інших країн, бажаючи їм всіляких гараздів.
Також учні навчального закладу, переодягнені у химерні образи, що одночасно вражали та лякали перехожих, ходили від кабінетів до навчальних лабораторій, випрошуючи частувань та гарних оцінок.
Ввечері було організовано тематичну дискотеку. Учні, перевдягнуті у різноманітні костюми – від чортенят і вампірчиків, до чудових красунь та неперевершених дів, танцювали та веселилися в колі своїх друзів та одногрупників.
Крім того, було проведено конкурс на кращий костюм, грим та сценічний образ. Переможці отримали грошові винагороди, які приготував для них батьківський комітет Роменського ВПУ.
З Хелловіном пов`язують кілька страхітливих історій.
Якщо ви хочете побачити відьму, то 31 жовтня, згідно зі стародавніми віруваннями, треба носити одяг навиворіт і йти у зворотному напрямку.
На Хелловін категорично не можна впускати чорного кота, мало що, ким він може виявитися.
У Європі також побоюються сов, якщо вони будуть помічені біля будинку, слід чекати біди.
У Німеччині через боязнь примар на Хелловін ховають ножі та інші гострі предмети, щоб нічні гості не зашкодили їм.
Важко уявити Хелловін без гарбуза зі страхітливим «обличчям» та свічкою всередині. Цей ліхтарик, який називається Джек, є невід`ємним атрибутом свята. Історія походження даної традиції також має ірландські корені. Існує легенда про ірландського пияку та скнару Джека, який два рази зумів обдурити Диявола, коли той приходив по його душу. Своїми хитрощами Джеку вдалося «виторгувати» собі ще 10 років життя. Однак, після тих витівок, коли прийшла його смертна година, Джека не впустили в пекло, а за пияцтво та жадібність на небеса він теж потрапити не міг. Відтак Джек став неприкаяною душею і мусів блукати по землі. Наостанок Диявол кинув йому вуглинку з пекла, що освітлювала Джеку дорогу у вічній темряві, а ліхтарем для вуглини став порожній гарбуз.
31 жовтня – 3 листопада 2016 р. у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» у межах проведення Міжнародного експофоруму ресторанно-готельного бізнесу та клінінгу FoReCH-2016 проходив ІІ Міжнародний кулінарний фестиваль «BESTCооkFEST-2016» – знаковий кулінарний та гастрономічний конкурс серед професіоналів (кухарів, готельєрів, рестораторів, кондитерів, постачальників HoReCa), які прагнуть постійно удосконалювати професійні компетентності та практичні навички, збагачувати набутий досвід з кулінарного і кондитерського мистецтва. У рамках фестивалю також було проведено І Всеукраїнський конкурс професійної майстерності «WorldSkills Ukraine».
Головою суддівської колегії Міжнародного кулінарного фестивалю «BESTCооkFEST-2016» був Президент Всесвітньої Асоціації кулінарних союзів (WorldChefs) Томас Андраес Гуглер(Саудівська Аравія).
Оцінював роботи професійний та авторитетний міжнародний суддівський корпус, до складу якого увійшли всесвітньо відомі шеф-кухарі, атестовані WorldChefs, зокрема, Марія Шрамко (Ісландія), Джордж Костіч (Сербія), Еніл Гровер (Індія), Роман Девід Таубер (Польща), Саркіз Якубян (Ізраїль), Йосип Царевич (Хорватія), Мімоза Балла (Албанія), Іво Андріч (Сербія), Зарміг Халаджян (Катар), що свідчить про популярність заходу та його високий статус, забезпечує високий професійний рівень суддівства кулінарних змагань і сприяє зміцненню дружніх відносин між кулінарними спільнотами України та інших держав.
Конкурсні роботи оцінювалися відповідно до критеріїв, рекомендованими Всесвітньою Асоціацією Кулінарних Союзів (WACS) і передбачали номінації: Арт-клас, індивідуальні та командні змагання.
Участь у ІІ Міжнародному кулінарному фестивалі «BESTCооkFEST-2016» взяли понад 200 учасників - національні команди з різних регіонів України та зарубіжні команди кухарів з 10 країн світу: Республіки Польща, Республіки Білорусь, Республіки Сербія, Республіки Хорватія, Держави Ізраїль, Палестини, Турецької Республіки, Республіки Індії, Королівства Саудівської Аравії та Ісландії. Зокрема, свої вміння показали фахівці ресторанного, готельного бізнесу та кейтерингу, студенти та учні профільних вищих навчальних закладів ІІ−V рівнів акредитації, закладів професійно-технічної освіти, спеціалізованих шкіл з кулінарного і кондитерського мистецтва.
Згідно програми фестивалю було проведено виставку робіт АРТ-класу, майстер-класи та дискусійні платформи, індивідуальні та командні змагання у різних номінаціях.
Цей грандіозний захід був цікавий для тих, хто прагне до постійного розвитку в кулінарії та кондитерському мистецтві, роботи українських і зарубіжних учасників, закоханих у свою справу, вражали своєю видовищністю усіх гостей фестивалю.
Українську команду представила Кришемінська Лідія Дмитрівна, директор Вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету. Регіональним експертом від Сумщини виступила Висоцька Юлія Михайлівна, методист НМЦ ПТО у Сумській області.
ДПТНЗ «Роменське ВПУ» також не оминув цей масштабний та грандіозний захід. У номінації «АРТ-клас» з кондитерського мистецтва (категорія D7) брала участь учениця групи КК-3 Державного професійно-технічного навчального закладу «Роменське вище професійне училище» Клименко Ірина Сергіївна, яка представляла гостям та учасникам дві художні роботи з тістом: композицію з пряничного тіста «Зимова казка» та із солоного тіста «Мій сонячний дім – це моя Україна».
До участі у Міжнародному кулінарному фестивалі ученицю підготували майстер виробничого навчання - Мовчан Ірина Володимирівна, викладачі - Литвин Тамара Іванівна та Гончаренко Наталія Миколаївна. До речі, викладач спецдисциплін Роменського ВПУ Литвин Тамара Іванівна також виступила у ролі експерта фестивалю та брала участь в оцінюванні робіт в номінації «Кондитерське мистецтво».
Під час оцінювання учениця Роменського ВПУ відповідала на безліч питань, мала унікальну можливість поспілкуватись з визнаними майстрами кулінарного мистецтва та дізнатися про свої здібності від міжнародних експертів.
За результатами, учениця ДПТНЗ «Роменське ВПУ» Ірина Клименко виборола срібну медаль ІІ Міжнародного кулінарного фестивалю «BESTCооkFEST-2016» у своїй номінації та стала дипломантом І Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine».
28 жовтня 2016 року учні групи К-2 (майстер виробничого навчання – Лаврик Раїса Миколаївна) виконували комплексні кваліфікаційні завдання з професії «Кухар» 4 розряду.
Учні проявили любов до своєї професії, показали знання, практичні вміння та навички, старанно приготувавши та оздобивши страви.
Майбутні кухарі вміло застосовували засвоєні теоретичні знання, отримані під час занять. Крім того, вони докладно пояснювали свої дії, рецепти, технології.
Зокрема, такі учні як Лагута Яна, Парафійник Юля, Гула Оксана, Богомаз Таня продемонстрували високу професійну підготовку по приготуванню страв: вареники з сиром, куриця тушкована в соусі, риба тушкована з овочами та солодка страва «Білосніжка і 7 гномів».
Страви були не лише смачні, але й професійно презентовані. Був використаний красивий сучасний посуд, застосовано оздоблення з елементами карвінгу.
Вироби, виконані учнями групи К-2, експертна комісія мала можливість продегустувати. У результаті, всі успішно виконали комплексні кваліфікаційні завдання з обраної професії.
27 жовтня 2016 року навчально-методичним центром психологічної служби Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти було проведено обласний семінар для практичних психологів професійно-технічних та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. Темою для обговорення було вибрано досить важливу проблему - інформаційне насильство, його вплив на підростаюче покоління, пошук шляхів формування навичок протистояння медіа-пропаганді.
Участь у семінарі взяла практичний психолог ДПТНЗ «Роменське ВПУ» Надія Анатоліївна Радчук.
Відкрила семінар завідувач центру Марухина І.В, яка вказала на важливість проблеми, що розглядається, та зазначила, що досить важливо забезпечити інформаційно-психологічну безпеку особистості, що визначається спеціалістами як стан захищеності психіки від дії різноманітних інформаційних факторів.
Як відрізнити пропаганду та інформування, навчитися критично ставитися до інформації, що висвітлюється в ЗМІ – відповіді на ці запитання було розкрито у виступі методиста центру Растрости Г.Б.
Висвітленню питання кібер-булінгу, як різновиду насильства, виявленню ситуацій кібер-булінгу, причин виникнення цього явища в учнівському середовищі було присвячено виступ Гавриленко С.О., методиста центру.
Досвідом роботи щодо профілактики інтернет-залежності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів з присутніми поділилася практичний психолог ДПТНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг» Кулижко Т.О.
Учасники семінару мали змогу ознайомитись з досвідом роботи практичного психолога Сумського технікуму харчової промисловості НУХТ Москвіної І.О., щодо використання методу рефреймінгу у консультативній роботі зі студентами.
Підбиваючи підсумок роботи, учасники зазначили, що семінар сприяв більш глибокому усвідомленню проблеми інформаційного насильства, визначенню шляхів профілактичної роботи з учнями та студентами з цього напряму.
Відвідування учнями уроків та дотримання правил внутрішнього розпорядку в навчальному закладі - головні питання, які були розглянуті у ході загальноучилищної лінійки, що пройшла 25 жовтня на подвір`ї ДПТНЗ «Роменське ВПУ». Адміністрація наголосила на відповідальності, що очікує на учнів, які будуть систематично порушувати правила та закликала брати активну участь у навчальному й громадському житті училища.
Також було оголошено про відзначення 1 листопада в Роменському ВПУ свята Хеловіну. Цього дня для молоді буде організована дискотека та проведено конкурс на кращий тематичний грим і костюм. Переможці конкурсу будуть нагороджені цінними призами, які підготував для них батьківський комітет навчального закладу.