-
Існують професії, які не втрачають своєї актуальності в усі часи. До таких можна віднести професію кухар, кондитер. Кухар, кондитер – найбільш поширена професія серед працівників сфери обслуговування, вона й найбільш давня. Кухар, кондитер – це людина, яка готує, оздоблює, відпускає страви, кулінарні та кондитерські вироби. Кухарі готують холодні, перші, другі, треті страви, каші, бульйони, соуси. Кондитери виготовляють торти, різні тістечка, та оздобляють їх. Сьогодні кухарі, кондитери консультують замовників; вони декоративно оздобляють вироби; розповідають технології приготування різних страв. Мабуть, ніяка інша діяльність так безпосередньо не пов’язана з постійними турботами людей. Сучасні кухарі, кондитери оперативно та якісно задовольняють все більш зростаючі запити населення в сфері харчування.
Основною перевагою навчання в ДПТНЗ "Роменському ВПУ" є те, що після отримання професії кухар, кондитер учні мають можливість перейти на третій ступінь навчання та отримати диплом «фахового молодшого бакалавра», кваліфікація «технік-технолог» з технології харчування.
Кухар
Кухар одна з найдавніших і вічно сучасна професія. Люди впродовж всього свого життя три рази на добу віддають себе у владу представників однієї з самих стародавніх професій на землі кухареві. Добрий кухар цінується у всі часи і у всіх народів.
Фахівці з професії «Кухар» знають технологію приготування холодних, перших, других, третіх страв; кулінарних виробів масового попиту і випуск холодних страв, закусок; приготування різних видів соусів; других страв із м'яса, риби, овочів, круп в вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді; гарячих і холодних напоїв, солодких страв; приготування тіста і випікання виробів із нього.
Кухарі знають правила бракеражу їжі і порядок відбору сировини і готових виробів на лабораторний аналіз, правила складання меню, порядок користування збірником рецептур, основні види сировини і їх кулінарне позначення, ознаки доброякісності сировини і органолептичні методи їх визначення, умови, строки зберігання і реалізації готової продукції і н/ф, основні типи механічного, теплового, ваговимірювального і холодильного обладнання, правила техніки безпеки, охорона праці, виробничої санітарії, трудового розпорядку.
На фото: найкраще оздоблення страв від учнів ДПТНЗ "Роменське ВПУ"На фото: виробниче навчання в лабораторіїНа фото: під час іспитуНа фото: на виробничій практиціКондитер
Кондитер – це фахівець, що виготовляє кондитерські вироби, десерти, та інші солодкі напої, страви. Представників цієї професії можна зустріти у великих готелях, ресторанах і пекарнях.
Професія кондитер сьогодні дуже затребувана. Можна влаштуватися на фабрику чи завод з виготовлення солодощів або інших кондитерських виробів. Також є можливість працювати в приватних ресторанах, кафетеріях, магазинах солодощів. Але бувають випадки, а в наш час це трапляється досить часто, що кондитери відкривають власні кафе, ресторани або магазинчики і ведуть бізнес з виробництва та продажу кондитерських виробів.
Наші учні навчаються виготовляти різні види кексів, рулетів, вищих сортів печива, торти складного приготування, тістечка із складними візерунками. Оздоблюють торти та тістечка шоколадом, різними видами крему, карамеллю,мастикою згідно вимогам сучасного ринку.
Учні знають асортимент виготовлених виробів, види сировини, яка використовується для приготування кондитерських виробів, рецептури і режими приготування, способи оздоблення, технологічний процес; рецептури і способи приготування всіх видів тіста, рецептури приготування кремів, сиропів і інших оздоблювальних напівфабрикатів, способи художнього оздоблення.
З 2017 року учні нашого навчального закладу проходять виробничу практику за кордоном в Словаччині де здобувають знання з практичних навичок приготування страв та обслуговування відвідувачів, опановують кулінарні традиції інших народів.
Якщо стоїть питання, куди піти після школи, відмінним вибором може стати ДПТНЗ «Роменське ВПУ». У Роменському вищому професійному училищі ведеться підготовка висококваліфікованих робітників, майстрів своєї справи.
На фото: стажування на виробництвіНа фото: кваліфікаційна робота з професії "кондитер" 4 розрядНа фото: учні Роменського ВПУ на Міжнародному кулінарному конкурсіНа фото: Клименко Ірина - переможниця ІІ Міжнародного кулінарного фестивалю «BESTCооkFEST-2016»На фото: лише призові місця