Кухар, кондитер – найбільш поширена професія серед працівників сфери обслуговування, вона є і найбільш давня.
Кухар, кондитер готує, оздоблює, відпускає страви, кулінарні та кондитерські вироби. Кухарі готують холодні, перші, другі, треті страви, каші, бульйони, соуси. Кондитери виготовляють торти, різні тістечка, та оздобляють їх. Сьогодні кухарі, кондитери консультують замовників; вони декоративно оздобляють вироби.
Кухар-кондитер повинен володіти технологією виробництва продуктів і готових виробів, досконало знати рецептуру приготування ласощів, їх калорійність, біологічну цінність, терміни та умови зберігання інгредієнтів і готових виробів, гігієнічні норми, ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності продуктів; прийоми, способи і послідовність виконання теплової обробки, правила реалізації та відпуску готової продукції, правила експлуатації технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, посуду та інше.
Сучасні кухарі, кондитери оперативно та якісно задовольняють все більш зростаючі запити населення в сфері харчування.