Кухар одна з найдавніших і вічно сучасна професія. Добрий кухар цінується у всі часи і у всіх народів.
Фахівці з професії «Кухар» знають технологію приготування холодних, перших, других, третіх страв; кулінарних виробів масового попиту і випуск холодних страв, закусок; приготування різних видів соусів; других страв із м'яса, риби, овочів, круп в вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді; гарячих і холодних напоїв, солодких страв; приготування тіста і випікання виробів із нього.
Кухарі знають правила бракеражу їжі і порядок відбору сировини і готових виробів на лабораторний аналіз, правила складання меню, порядок користування збірником рецептур, основні види сировини і їх кулінарне позначення, ознаки доброякісності сировини і органолептичні методи їх визначення, умови, строки зберігання і реалізації готової продукції і напівфабрикатів, основні типи механічного, теплового, ваговимірювального і холодильного обладнання, правила техніки безпеки, охорона праці, виробничої санітарії, трудового розпорядку.
Однією з найдавніших професій у світі є професія кухаря. До речі, вона досі залишається актуальною і на ринку праці.