Учні проходили стажування на базах ресторанів готельних комплексів Словаччини («Гламур», «Меркур», «Кам’яний двір»). Стажисти виконували індивідуальну програму стажування за здобутою професією (кваліфікацією) та переліком робіт. Учні забезпечувались безкоштовними місцями для проживання та триразовим харчуванням. У вільний час відвідували історичні місця Словаччини, знайомились з національними традиціями, культурою європейського народу.
За період стажування учні отримали сертифікати Академії професійної освіти «Меркур», які підтверджують виконання індивідуальної програми стажування.
Учні діляться спогадами про стажуванням на базах відомих Словацьких курортів.
Ще з дитинства я мріяла стати кухарем, тож без вагань вступила на навчання до Роменського ВПУ. Навчаючись, я оволодівала азами своєї професії, брала участь у конкурсах, підвищувала свою кваліфікацію на виробництві під час проходження виробничої практики. Тож коли нам запропонували поїхати на стажування за кордон до Словаччини, я відразу погодилася. Адже для мене ця поїздка - це цікаві знайомства, отримання нових знань, умінь, можливість покращити свої професійні навички.
Професійне стажування проходила в готелі «Гламур» на березі відомого озера Земплінська Ширава або як його ще називають Словацьке море. Зустріли нас дуже привітно. Власники готелю ставилися до нас як до своїх дітей, піклувалися, завжди цікавилися як справи, допомагали. Багато навчилися ми у своїх наставників. Нам розповіли про обов’язки професійного стажування, вказали на певні особливості їх виконання. Ми працювали з повним ентузіазмом та неабияким бажанням.
У вільний від стажування час я та інші практиканти відпочивали. Ми купалися в місцевих озерах, їздили на екскурсії, відвідували пам’ятні місця, насолоджувалися мальовничою природою, яка вразила нас чистотою повітря, гірськими небосхилами, печерами, дивовижними лісами, величними замками, прозорими озерами.
Словакія – це просто незабутнє враження у моєму житті.
Мої враження при стажування за кордоном – це загадка, тому що їхня кухня відрізняється від нашої смаковими вподобаннями. Вже з часом я навчилася під керівництвом фахівців готувати їх страви.
Словаччина – це така ж сама маленька країна, як і Україна. Вона схожа традиціями, деякими стравами. Там живуть такі ж привітні, добрі люди, як і в Україні.
Стажування дало мені багато нових позитивних вражень, удосконалення професійних навичок з виконання певних процесів за професією. Одночасно займалася і вивчала словацьку мову.
Мої враження неперевершені, задоволена, що пройшла курс стажування в Словацькій Республіці у готелі «Меркурі».
Стажування за кордоном я проходила у готелі «Гламур». Нас зустріли гостинно, дали час для адаптації до їх середовища, умов праці. Перший робочий день почався зі знайомства з талановитими кухарями Еріком, Стефаном, Яником. Найкращою подругою, порадником, наставницею для мене стала Мілка, в перекладі на нашу мову – Людмила Василівна (так як і мене). За те, що вона передавала свої знання та вміння - я їй дуже вдячна.
Особлива подяка колективу училища за можливість проходження стажування за кордоном, де я познайомилася з кваліфікованими фахівцями своєї справи, вивчала обладнання, їх страви, вподобання.
Перед виїздом до України нам влаштували зустріч за круглим столом з колективом, де ми працювали, який за цей нетривалий час став для нас родиною. За можливості я обов’язково хочу поїхати ще раз, щоб удосконалювати свої професійні навички, вивчати кухню інших народів, упроваджувати в подальшому свій досвід для тих учнів, які не змогли побувати у Словаччині.
Побувавши на стажуванні у Словаччині я впевнилася у правильності рішення поїхати в іншу, зовсім незнайому країну. Перш за все тому, що отримала багато вражень, стала більш сміливішою. Під час екскурсій містами Словаччини я ознайомилась з гарними краєвидами, архітектурою, місцевими традиціями та колоритом.
Під час стажування стали у нагодізнання та навички, отримані в навчальному закладі. В ресторані готелю «Гламур» я дізналась дуже багато нового і корисного.Це і знайомство з новими цікавими людьми, з їх життям, побутом, мовою. За два місяці стажування янамагалася вивчити мову і вже розуміланаставників із Словаччини.
Стажування в Словаччині допомогло мені багато зрозуміти тонкощі їхньої кухні: як готуються національні страви з м’яса, риби, овочів, різноманітні соуси. Мені відкрилися секрети приготування страв з рису, технології томатних супів, різних десертних страв.
Обслуговуючи різні святкові заходи, я вдосконалила навички сервірування національних весільних столів, які значно відрізняються від традиційних українських.Набуті знання та практичні навички знадобляться мені в роботі на підприємствах ресторанного господарства України.
Я задоволена стажуванням у європейській країні та сподіваюсь, що я ще відвідаю Словаччину.