На базі ДПТНЗ «Роменське ВПУ» 16-17 грудня 2024 проведено ІІ практичного етапу навчання для майстрів виробничого навчання – тренерів кулінарних хабів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Сумської області, у межах ініціативи «Кулінарні Хаби. Навчання майстер-тренерів», яка реалізується Громадською організацією «Cult Food», за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, що впроваджується в Україні консорціумом у складі DOCCU та PHZH International Projects in Education за підтримки Embassy of Switzerland in Ukraine/Посольство Швейцарії в Україні.
Навчання проводила тренер Осадченко Любов Олександрівна, загальний супровід заходу здійснювала методист Навчально-методичного центру ПТО у Сумській області Темченко Олена Всеволодівна.
У заході брали участь майстри виробничого навчання ДТПНЗ «Роменське ВПУ», ДПТНЗ «Конотопський професійний аграрний ліцей, ДНЗ «Охтирський центр професійно-технічної освіти».
Навчання включало теоретичний та практичний блоки.
Під час теоретичного блоку учасники навчання відповідали на питання білетів, переглядали презентаційні матеріали, надані тренером Осадченко Л.О.
Після проходження інструктажу майстри виробничого навчання приступили до виконання практичних завдань на традиційному та інноваційному обладнанні.
В процесі приготування кулінарних страв здорового харчування учасники використовували технологічні картки зі «Збірника рецептур страв для харчування дітей у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту» шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
Учасники готували різноманітні страви, застосовуючи різні спеції, добавки, безлактозні та безглютенові продукти.
З використанням сучасного технологічного обладнання (пароконвектомат, апарат шокової заморозки, апарат су вид, аерогриль та інші) навчання було набагато ефективнішим: прискорило час на приготування страв, дозволило водночас працювати на інших технологічних процесах.
Тренер Осадченко Л.О. здійснювала контроль за послідовністю виконання процесів, надавала індивідуальні консультації в процесі роботи, роз’яснювала принцип роботи на новітньому обладнанні з приготування здорового і збалансованого харчування.
Під час заходу панувала творча, дружня атмосфера.
Досвід, отриманий учасниками під час навчання, забезпечить можливість передавати знання та навички працівникам шкільних їдалень.