17 та 18 листопада на базі Роменського ВПУ проведено навчання кухарів дошкільних закладів освіти з теми «Новітні підходи щодо організації харчування у закладах освіти».
У навчанні взяли участь 43 працівники їдалень закладів освіти Роменської ОТГ та Роменського району. Присутні мали змогу ознайомитися з основними змінами норм харчування, які почали діяти з 1 вересня 2021 року.
Учасників навчання ознайомили з системою НАССР, організацією харчування в закладах освіти і реалізацією принципів НАССР; проведено майстер-класи з приготування страв за збірником Євгена Клопотенка.
Представники Роменського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Володимир КОВАЛЕНКО та Олена ТКАЧЕНКО ознайомили присутніх із впровадженням системи НАССР у закладах освіти та санітарними вимогами щодо організації харчування в дошкільних закладах освіти.
Викладачі спецдисциплін Роменського ВПУ Олена ФІЛІМОНОВА, Тамара КОВАЛЕНКО та Наталія ГОНЧАРЕНКО розповіли слухачам про вимоги, які висуваються до харчових продуктів, що використовуються для приготування страв, та особливості складання меню їдалень дошкільних закладів освіти і впровадження електронного меню, а також презентували варіанти оформлення страв та сервірування столів у їдальнях закладів освіти.
Шеф-кухар училища Лариса ЧЕРНИШ поділилася з присутніми досвідом як необхідно співпрацювати з постачальниками породуктів, здійснювати контроль якості продукції, що надходить до їдальні, та також ознайомила присутніх з документацією, яка повинна зберігатися в харчоблоці та особливостями її ведення. Фельдшер Людмила САЛІЙ розповіла кухарям про використання мийних та дезінфікуючих засобів у їдальнях закладів освіти.
Майстри виробничого навчання Ірина КОНОПЛЕНКО, Вероніка ТОКАР, Інна ГОНТАР, Євгенія НОВІКОВА , Юлія СТЕПАНЕНКО та Наталія ОЛЕШКО провели майстер-класи з приготування перших і других страв та десертів: «мітболи з кукурудзяною кашею і соусом сметанковим»,» моркв’яний крем-суп», «мафіни з овочами та твердим сиром», «яблуко запечене з сиром та бланманже», «нагетси курячі з соусом каркале», «болоньєзи з пастою».
Кожен учасник отримав сертифікат про проходження навчання.