У професійній підготовці кваліфікованих робітників і спеціалістів торговельного профілю є необхідність виділяти насамперед професійну компетентність, яка передбачає стійку здатність фахівця виконувати передбачені кваліфікаційною характеристикою види діяльності. Проведення тижня професійної майстерності підвищує рівень професійної підготовки, розвиток творчої активності, освоєння сучасних методів праці, сприяє до максимальної реалізації своїх знань, умінь і навичок в умовах сучасного виробництва.
Цикл заходів, проведених у межах професійного тижня із 18.03.2019 по 22.03.2019 року, спрямований на підвищення інтересу до обраної професії, поглиблення взаємозв`язків між теоретичними знаннями й виробничим навчанням та є можливим шляхом їхнього вдосконалення. Викладачі спецдисциплін та майстри виробничого навчання підготували ряд заходів, які максимально розкривають сутність професій, демонструють їх особливості та актуальність на сучасному ринку праці.
На І поверсі центрального корпусу для учнів училища демонструвалися відеоролики «Моя професія - продавець» та новини сфери торгівлі.Традиційно протягом тижня на І поверсі діяла лоточна торгівля з оформленням святкової вітрини.
Майстром виробничого навчання Гайдук К. В. 19.03.2019 року у гр. ПП-1 було проведено відкритий урок виробничого навчання на тему: «Робота у відділі слабоалкогольних, безалкогольних та алкогольних напоїв». На уроці учні навчалися правильно приймати товар та оформляти супровідні документи, здійснювати кваліфіковану підготовку до продажу та викладку товарів, професійно надавати консультації покупцям у даному відділі магазину.
20 березня 2019 року в ДПТНЗ «Роменське ВПУ» відбувся І етап Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів за професією “Продавець продовольчих товарів”.
Головна мета конкурсу – підвищення рівня професійної майстерності учнів професійно-технічних навчальних закладів, розвиток їх творчої активності, виявлення, розповсюдження та впровадження в навчальний процес передових методів та прийомів праці, поглиблення знань сучасних виробничих технологій у галузі обслуговування, згідно з державними стандартами професійно-технічної освіти.
В конкурсі на кращого з професії “Продавець продовольчих товарів”, що проводився в два тури (теоретичний і практичний), брали участь учні ІІ-ІІІ курсів.
Теоретичний тур передбачав перевірку професійно-теоретичних знань із предметів: “Товарознавство продовольчих товарів”, “Організація та технологія торговельних процесів”, “Основи бухгалтерського обліку”, “Техніка і механізація торговельних розрахунків”, “Охорона праці” та включав виконання тестових завдань.
Практичний тур відповідав вимогам 3 кваліфікаційного розряду і передбачав виконання наступних завдань:
І - робота на РРО (реєстратор розрахункових операцій);
ІІ - завдання на увагу “Запам`ятовування товарів”;
ІІІ – виконання торгово-технологічних процесів приймання товарів, підготовка до продажу, професійне консультування, робота на електронних вагах).
При оцінюванні роботи учасників конкурсу враховувалось: дотримання правил та норм охорони праці; дотримання норм часу; виробнича культура, а саме: зовнішній вигляд учасників та дотримання санітарно-гігієнічних вимог.
Переможцями І етапу конкурсу стали:
І місце – Ткаченко Тетяна, (гр. ПП-3);
ІІ місце – Тунік Тетяна, (гр. ПП-3);
ІІ місце – Коробка Ірина, (гр. ПП-3).
21.03 з метою профорієнтації, до навчального закладу були запрошені учні ЗОШ №7 та №8. В ході екскурсії школярі відвідали навчально-практичний центр, центр військово-патріотичного виховання, майстерні та лабораторії. Їх ознайомили з професіями, за якими готують майбутніх фахівців у нашому навчальному закладі, детально розповіли про професії сфери послуг та торгівлі.
Завершився тиждень торгівельної справи оформленням фоторепортажу та звіту про проведення запланованих заходів.