Сьогодні в Україні на характер виготовлення та оздоблення кондитерських виробів мають великий вплив європейські тенденції приготування випічки та оздоблень. У багатьох закладах ресторанного господарювання нашого міста готують різні кондитерські вироби з вишуканим оздобленням. В умовах сучасності асортимент кондитерських виробів великий і складається з сотні найменувань, які постійно поповнюються, одним із найрозповсюдженіших є приготування тістечок та тортів оздоблених шоколадом. Довгий шлях пройшли какао-боби до нашого сучасного твердого шоколаду. Французький аптекар ХІХ століття писав про шоколад: «Це божественний небесний напій, це справжня панацея – універсальні ліки від усіх хвороб…» Отже не випадково, що темою відкритого бінарного уроку з елементами майстер-класу було виготовлення оздоблень з шоколаду, який провела 22 січня 2019 року майстер в/н Пархоменко І. І. разом із викладачем англійської мови Близнюк О. В.
На уроці учні навчалися правильно розраховувати сировину на задану кількість виробів; раціонально організовувати робоче місце кондитера; дотримуватись послідовного виконання технологічного процесу та правил з техніки безпеки, охорони праці, санітарії та гігієни; економно використовувати сировину та електроенергію. Майстер під час виконання всіх завдань намагалася розвивати уміння планувати та контролювати виконання робіт, творчі здібності та почуття взаємовідповідальності за результати спільної роботи; прививала любов до обраної професії, виховувала культуру праці, самостійність, уміння проявляти креативність під час роботи.
На уроці натуральним зразком стали оздоблення з шоколаду: квіти з білого та чорного шоколаду, листочки, метелики, сфери,та об`ємні фігури такі як Ейфелева вежа.
У групі КК-4 проводиться робота з обдарованими учнями, яким було запропоновано домашнє завдання пошукового характеру: підготовити цікаву доповідь про шоколад та історію його виникнення. Виступ Дяченка Дмитра супроводжувався відеоматеріалами на англійській мові. Учні мали також зробити технологічні картки українською та англійською мовами, це було також домашнім завданням, яке допомогла перевіряти вчитель англійської мови.
Майстер, опрацьовуючи новий матеріал, демонструвала організацію робочого місця при виготовленні оздоблень з шоколаду та коментувала найбільш трудомісткий процес - підготовку сировини. У процесі закріплення матеріалу учні самостійно виконували пробні прийоми та перевіряли темперований шоколад, працюючи над вирішенням проблемних ситуацій.
Наприкінці вступного інструктажу майстер ще раз наголосила на правилах техніки безпеки при виготовленні оздоблень з шоколаду. Зауважила, що праця кондитера складна, потребує знань і вмінь, але найкраще в ній те, що відразу можна побачити результат.