Вибір професії - це друге народження людини. Від того, наскільки правильно обраний життєвий шлях, залежить суспільна цінність особистості, її місце в суспільстві, задоволеність роботою, фізичне та нервово-психічне здоров`я, радість і щастя.
Інтенсивне зростання мережі підприємств ресторанного господарства вимагає підготовки освідченого, конкурентоспроможного, мобільного на ринку праці фахівця, готового йти на економічний ризик із почуттям особистої відповідальності. Щоб стати гарним кухарем, треба мати ряд важливих для цієї професії якостей: це фантазія та винахідливість, щоб творити нові страви, придумувати нові поєднання продуктів, сміливість заявляти про себе, гарна пам`ять, щоб тримати в голові безліч рецептів, смакове сприйняття – без нього і робити нічого на кухні. Саме цим професійним якостям навчають молодь за професією «Кухар» у ДПТНЗ «Роменське ВПУ».
Традиційно в навчальному закладі щорічно проводяться конкурси професійної майстерності з професії «Кухар». Кажуть, що істина породжується в суперечці, пізнається в змаганні. Професійний конкурс - це також суперечка й змагання з метою підвищення рівня професійної підготовки, розвитку творчої активності учнів, удосконалення організації та змісту навчання при підготовці кваліфікованих робітників, а в майбутньому й молодших спеціалістів. Учні змагаючись демонструють свої знання, вміння і навики.
Основною метою конкурсу є:
– стимулювання творчого самовдосконалення учнівської молоді;
– розвиток творчих здібностей обдарованих учнів;
– моніторинг рівня професійної підготовки учнів;
– підвищення рівня викладання спеціальних дисциплін, фахової підготовки учнів;
– формування команд для участі в обласних та Всеукраїнських конкурсах.
20 січня 2019 року було проведено теоретичний тур конкурсу, тестові завдання якого охоплювали питання з охорони праці та спецпредметів: "Технологія приготування їжі з основами товарознавства", "Устаткування" та ін.
21 січня відбувся практичний тур, під час якого учні із однакових наборів продуктів готували стейк із телятини із вишнево-порічковим соусом та овочами гриль. Члени журі відзначили високий рівень підготовки учасників конкурсу, їх глибокі знання та практичні вміння.
Грамоти переможців за підсумками двох турів отримали:
І місце – Дяченко Дмитро, гр. КК-4;
ІІ місце – Пасишніченко Юрій, гр. КК-2;
ІІІ місце – Кириченко Мирослав, гр. КК-3.
Бажаємо переможцям та учасникам творчого натхнення, невтомності духу для постійної роботи над собою, наполегливості та успіху на професійному шляху.