Головне завдання кухаря – готувати не тільки смачну страву, але й корисну та поживну. Готування їжі – давнє мистецтво, адже “Добрий кухар вартий семи лікарів”, - так мовить народне прислів`я, адже кухар – це в першу чергу творець прекрасного, смачного, привабливого.
На перший погляд нічого мудрованого в кулінарній професії немає. Але від їх роботи залежить праця, відпочинок, навчання, здоров`я практично всіх людей.
Кухар розрізняє всі відтінки смаку і запахів, володіє особливою рухливістю рук і пальців. На стіл страву подає красиво, тому він трохи художник. Готове блюдо — завжди унікальний, неповторний натюрморт. Саме таких умілих кухарів навчають у Роменському ВПУ.
25.01.2019 року для учнів групи К-2 був дуже відповідальним днем, вони захищали дипломні роботи й доводили, що гідні отримати кваліфікацію кухаря IV розряду. А напередодні – 24.01 вони проходили ДКА.
Під час виконання ДКА учні демонстрували свої вміння та навички в організації робочого місця в процесі роботи, у приготуванні страв із риби, м`яса, птиці, холодних страв та закусок. Кожен учень презентував свої страви, детально пояснював технологію їх приготування, яких вимог і правил гігієни й санітарії дотримувався.
Слід відмітити роботу Бутко Вікторії, яка готувала запечену курку, Шевчук Олександр подавав котлету фаршировану «Марічка» в сучасному варіанті презентації. Петренко Юлія дивувала всіх салатом-коктейлем «Фруктовий». Гутко Наталія змогла зацікавити майстрів та журі незвичайною гарячою стравою «Голубці» у сучасній подачі. Майже всі страви були приготовані із використанням інноваційних технологій та відповідали високим смаковим якостям.
Цьогорічні дипломні роботи вирізнялися широким спектром тем та високим рівнем їх виконання й захисту. Не можна не виділити окремо роботи Бутко Вікторії «Приготування страв із м`яса на базі їдальні школи №1», Головко Тетяни «Технологія приготування та відпуск кави в кафе «Франсуа», Васюка Максима «Страви з січеного натурального м`яса та котлетної маси на базі їдальні товариства «Сако» та Шевчук Оксани «Технологія приготування та відпуск кави в кафе «Франсуа».
Державна кваліфікаційна комісія одержала задоволення від відповідей дівчат та хлопців, які засвідчили, що сьогоднішні учні справжні професіонали своєї справи. Члени комісії оцінили підготовку учнів на високому рівні, привітали з присвоєнням кваліфікації «Кухар» ІV розряду та запевнили, що вони можуть вважати себе конкурентоспроможними кваліфікованими робітниками в сфері ресторанного сервісу.