Ось і настав час для перших випробувань у професії, для підтвердження своїх набутих навиків. Згідно навчальної програми учні групи КК-4 21 грудня виконували пробну кваліфікаційну роботу за професією «кондитер» 3 розряду.
Перелік кваліфікаційних робіт був розроблений відповідно до вимог освітньо - кваліфікаційних характеристик. Була затверджена комісія, яка оцінювала роботи учнів згідно критеріїв, що істотно впливало на присвоєння кваліфікаційного розряду.
Учні під час приготування страв мали санітарний одяг, правильно організували робоче місце, дотримувалися правил безпеки праці та технологічного процесу, працювали самостійно, удосконалювали вміння і навики при виконанні робіт, наближаючи свою працю до праці кваліфікованих робітників у виробничих умовах.
Роботи учнів та презентовані страви оцінювалися членами журі за такими критеріями:
- дотримання санітарних вимог з охорони праці та безпеки праці, прибирання робочого місця;
- навчальна дисципліна;
- правила здійснення технологічного процесу;
- органолептичні показники якості страв;
- оригінальність подачі страв;
- дотримання норм часу, інше.
Учні продемонстрували уміння з приготування страв, які закріпили і вдосконалили під час проходження виробничої практики на робочих місцях закладів споживання їжі. Всім відомо, що кожен ресторан, кафе характеризується особливістю як у зовнішньому оформленні так і в технології приготування страв, що суттєво відрізняє їх один від одного. Учні, працюючи в них, отримали багаж різноманітних ідей, і тому при виконанні пробної кваліфікаційної роботи змагалися між собою у креативному та творчому оздобленні виробів. Згідно з переліком кваліфікаційних пробних робіт учні готували солодкі корзинки, чізкейк із корицею, торти бісквітні з різними видами крему, тістечка «Пражські», пиріжки із різними видами начинки булочки та багато іншого. Слід відмітити роботи Дяченка Дмитра – «Корзинки», бісквітний торт Косенко Лізи, торт глазурований помадкою Дімідової Діани, млинчики із сиром у шоколадному соусі Антонік Антоніни.
Зокрема показали високий та достатній рівень здобутих умінь та навичок з професії Матвієнко Олексій, який готував чізкейк, Ковшик Вадим, який презентував кулєбяку, Шебедя Антон – торт «Прага», Сотніченко Жанна - торт «Ніжність».
Члени кваліфікаційної комісії дали високу оцінку практичним роботам учнів, відзначила рівень підготовки та старання, якісне оформлення виготовлених страв. Побажали учням не зупинятися на достигнутому рівні, постійно розвиватися та йти у ногу з часом, адже тільки так можна досягти успіхів та бути потрібним суспільству.
Бажаємо учням нових досягнень та здобутків на шляху опанування цікавої та творчої професії «Кондитера».