Продавець – це кваліфікований консультант покупця, його добрий порадник. Нинішній працівник торгівлі – це ініціативна, самостійна в прийнятті рішень особистість, яка відзначається оперативністю, творчим підходом до вирішення всіх питань, пов`язаних із продажем товару та збільшенням товарообігу.
Учні групи ПП-2 проходять виробничу практику за професіями «Продавець продовольчих товарів, продавець непродовольчих товарів» 3 розряду у період із 4 вересня по 9 листопада на 23 підприємствах міста та району.
Під час проходження виробничої практики учні вдосконалюють свою професійну майстерність, набувають нових умінь та навичок. Роботодавці мають змогу спостерігати та оцінити професійний рівень майбутніх працівників торгівлі.
На робочому місці кожен продавець-практикант повинен вміти знаходити взаєморозуміння з покупцем, знати, як його завоювати, як донести справжню необхідність товару, як боротися із втомою і негативними емоціями та створювати ефективну рекламу своїх товарів та послуг, і в результаті – стати успішною людиною.
Учні під час виробничої практики вивчають асортимент товарів, класифікацію, характеристику, харчову цінність товарів, терміни зберігання; ознаки доброякісності товарів, види браку, відходів і порядок їх списання, порядок розрахунку із споживачами; правила зберігання товарів і терміни їх реалізації; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів і посуду. Також поглиблюють навички роботи з касовими апаратами і, що важливо, удосконалюють основи маркетингу, при цьому вчаться враховувати психологічні особливості обслуговування різних цільових груп покупців, встановлювати атмосферу довіри зі своїми клієнтами. Адже у будь-якій ситуації продавець повинен бути стриманим і терплячим, спілкуватися культурно, але ненав`язливо.
Фахівець із торговельної справи не залишиться без роботи, оскільки відкриваються нові магазини, і завжди є потреба у кваліфікованих працівниках.