Про смаки не сперечаються. Ми часто використовуємо цей вислів, коли мова заходить про якусь книгу, кінофільм, одяг. Але своїм походженням вислів зобов`язаний кухарському мистецтву. Готування їжі – кулінарія, кухарська справа – давнє мистецтво. Можливо, саме творча сторона кулінарного мистецтва й залучила до цієї сфери людської діяльності вчених, композиторів, письменників.
Кухар – одна з найдавніших і вічно сучасна професія.
Кухар – це в першу чергу творець. Творець прекрасного, смачного, привабливого. Це винахідник, який все життя перебуває в пошуку .
26.01.2018 року для учнів групи К-2 був дуже відповідальним днем, адже вони захищали дипломні роботи й доводили, що гідні отримати кваліфікацію кухаря IV розряду. А напередодні – 25.01 вони проходили ДКА. Звісно, усі учні хвилювались, адже вони доводили свою професійну компетентність кваліфікаційній комісії, членами якої були не лише представники адміністрації та майстри училища, а й керівники базових підприємств міста.
Під час виконання ДКА учні демонстрували свої вміння та навички в організації робочого місця в процесі роботи, у приготуванні страв із риби, м`яса, птиці, холодних страв та закусок. Кожен учень презентував свої страви, детально пояснював технологію їх приготування, яких вимог і правил гігієни й санітарії дотримувався.
Слід відмітити роботу Ніколаєва Євгена, який готував фаршировану індичу грудку з різними начинками, до якої подав три різні соуси в сучасному варіанті презентації. Бангура Анна подавала банкетну страву – заливний язик із овочами, яку прикрасила різною зеленню та фігурно нарізаними овочами. Терещенко Марія змогла здивувати майстрів та журі незвичайною подачею холодної закуски оселедець під шубою у вигляді сучасних ролів. Майже всі страви були приготовані із використанням інноваційних технологій та відповідали високим смаковим якостям.
Присутні ще раз переконалися, що учні правильно виконують всі прийоми та технологічні операції з приготування страв із м`яса, риби, супів, соусів, закусок, виробів із борошна, знають правила їх відпуску, підбору гарнірів, соусів і визначення їх якості, уміють готувати страви для різних закладів ресторанного господарства.
Цьогорічні дипломні роботи вирізняються широким спектром тем та високим рівнем їх виконання й захисту. Не можна не виділити окремо роботи Бангури Анни «Хімічний склад та харчова цінність продуктів харчування», Бандури Євгена «Технологія приготування страв з яловичини» з досвіду роботи у ресторані «Кухня», Конон Альони «Соуси, приготування і способи подачі».
Державна кваліфікаційна комісія одержала задоволення від відповідей дівчат та хлопців, які засвідчили, що сьогоднішні учні справжні професіонали своєї справи. Члени комісії оцінили підготовку учнів на високому рівні, привітали з присвоєнням кваліфікації «Кухар» ІV розряду та запевнили, що вони можуть вважати себе конкурентоспроможними кваліфікованими робітниками в сфері ресторанного сервісу.
Вітаємо майбутніх кухарів, бажаємо успіхів у подальшій праці, навчанні та оволодінні новими технологіями в мистецтві приготування кулінарних страв та кондитерських виробів.