За інформацією Міністерства охорони здоров`я України, станом на 4 березня 2020 року в Чернівецькій області зареєстровано перший лабораторно підтверджений випадок захворювання на COVID-19. По всій Україні на підприємствах, в установах, організаціях, навчальних закладах тривають профілактичні лекторії.
На фото: директор ДПТНЗ "Роменське ВПУ" Павло Помаран закликав педагогічний колектив дотримуватися звичайних заходів обережності та правил гігієни, й по можливості наголошувати на цьому учням навчального закладу
5 березня 2020 року лікар загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Роменського міськрайонного управління Головного управління Держспоживслужби в Сумській області Анатолій Семенович Татенко на зустрічі з педагогічними працівниками Роменського ВПУ роз`яснив шляхи уникнення інфікування новим вірусом. Зокрема повідомив, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами, серед яких переважає контактний. Вірус може потрапити на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об`єктів (тварин, м`яса, риби, дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого. Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання.
На фото: з педагогічними працівниками Роменського ВПУ зустрівся лікар загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Роменського міськрайонного управління Головного управління Держспоживслужби в Сумській області Анатолій Татенко, розповівши про шляхи уникнення інфікування новим вірусом
Оскільки коронавіруси не здатні зберігати заразність під час передавання на далекі відстані, щоб вберегтися від захворювання громадянам слід дотримуватися звичайних заходів обережності та правил гігієни:
• мити руки з милом упродовж 20-ти секунд або користуватись антисептиком, вміст спирту в якому повинен бути не менше 60-80%;
• уникати контакту з людьми, які мають гарячку та кашель;
• не споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.
• зміцнювати імунітет та слідкувати за самопочуттям;
• дотримуватися правил особистої гігієни;
• не займатися самолікуванням, а вчасно звертатися до лікаря у разі появи перших симптомів ГРВІ, високої температури.
І найголовніше – зберігати спокій, не піддаватися паніці. Система охорони здоров`я в Україні показала здатність протистояти викликам та діяти швидко і чітко.
На фото: фельдшер Роменського ВПУ Людмила Салій звернула увагу на 7 порад для захисту від нової коронавірусної інфекції