Наш девіз: "Хто не йде вперед - йде назад. Стану нерухомості не існує."

.

ДПТНЗ "Роменське ВПУ"
Наша адреса:
42000, Сумська обл.,
м.Ромни, вул.Коржівська, 44
Контактні телефони:
(05448) 5-19-56, 5-19-67, 5-12-71
Факс: (05448) 5-12-71
vpu14@ukr.net

Електронна бібліотека ДПТНЗ «Роменське ВПУ» за посиланням 
http://bibliotekavpu.ucoz.com

Відповідальна особа з питань консультаційної допомоги:

Ірина Гулак, 096 744-93-21, 066 449-81-99

Відповідальна особа за сайт:

Юлія Іщенко, 068 062-62-94

Меню сайту

Попередимо трагедію разом!

В Україні 2021 рік розпочався з 18 самогубств та спроб їх вчинення серед дітей у віці від 10 до 16 років. Причиною такого зростання експерти вражають активізацію так званих «груп смерті», на кшталт «Синього кита». За приблизним підрахунком у мережі понад півтори тисячі спільнот, що пропонують зіграти у гру, мета якої – доведення до самогубства.

Новина про добровільний прийом смертельної дози лікарського препарату семикласницями із Боярки, а потім про аналогічний вчинок інших двох дівчат із Умані наступного дня нажахала всю країну. Тепер же стало відомо і про хлопця із Києва, який теж наковтався пігулок, дівчину із Сумщини, яка намагалася звести рахунки з життям, подібним способом… Усі ці випадки пов’язуються із челенджем, який пішов із соцмережі TikTok і наводить паніку на батьків школярів.

З метою запобігання участі учнівської молоді ДПТНЗ «Роменське ВПУ» у небезпечних для життя і здоров’я підлітків іграх у закладі проведено профілактичні виховні заходи. Класні керівники підготували та провели в учнівських групах тематичні виховні години та години спілкування, індивідуальні бесіди з активними користувачами та дописувачами мережі TikTok. Під час діалогу увага акцентувалася на дотриманні правил безпеки в Інтернеті, особливо спілкуючись із незнайомцями, та недопущенні тиражування шкідливого контенту серед однолітків.

Представники учнівського самоврядування училища поширювали інформаційні буклети «Безпека дітей в Інтернеті», «Як вберегтися від небезпечних флешмобів».

Про кібербулінг як одну з причин вчинення самогубства підлітками говорила із мешканцями гуртожитку Роменського ВПУ соціальний педагог А.Окіпна. Представники психологічної служби нагадали, що в училищі учні завжди можуть отримати кваліфіковану допомогу фахівців у вирішенні питань навчання та психологічного супроводу.

Практичний психолог Н.Радчук розробила рекомендації для батьків учнів Роменського ВПУ, які допоможуть виявити підозрілі поведінкові моделі та визначитися з формами допомоги дітям із суїцидальним ризиком. Ці рекомендації, а також напрямки покращення спілкування і підвищення самооцінки та самоповаги дитини у родині, обговорюватимуться на позачергових батьківських зборах.

Варто зауважити, що проблема дитячих суїцидів не нова. Загалом світова статистика засвідчує страшні речі: у групі підлітків віком 15-19 років суїцид – друга за частотою причина смерті серед дівчат (після ускладнень вагітності та пологів) і третя серед юнаків (після ДТП і міжособистісного насильства).

Вирішувати проблему треба спільно і не стільки через зовнішні фактори (заборона продажу ліків, контроль над тим, в яких групах перебуває підліток, блокування небезпечних груп та блогерів), скільки через відновлення довіри дитини до батьків, збільшення її кола спілкування, усвідомлення кожною молодою людиною своєї важливості та особливості.

Ми говоримо про це, щоб акаунти у соцмережах не змогли маніпулювати нашими учнями!

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Офіційний сайт президента України     Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України     Сумська Обласна Державна Адміністрація     Сумський Державний Університет     Інститут професійно-технічної освіти НАПН України     Департамент освіти і науки Сумської ОДА    Національна академія педагогічних наук України     Державне підприємство     Навчально-методичний центр Професійно-технічної освіти у Сумській області

© 2007-2020 ДПТНЗ "Роменське ВПУ". Офіційний сайт

ДПТНЗ "Роменське ВПУ"
Наша адреса:
42000, Сумська обл.,
м.Ромни, вул.Коржівська, 44
Контактні телефони:
(05448) 5-19-56, 5-19-67, 5-12-71
Факс: (05448) 5-12-71
vpu14@ukr.net

Електронна бібліотека ДПТНЗ «Роменське ВПУ» за посиланням 
http://bibliotekavpu.ucoz.com

Відповідальна особа з питань консультаційної допомоги:

Ірина Гулак, 096 744-93-21, 066 449-81-99

Відповідальна особа за сайт:

Юлія Іщенко, 068 062-62-94

Меню сайту