Подати заяву для вступу

Кухар, кондитер, технолог харчування

Існують професії, які не втрачають своєї актуальності в усі часи. До таких можна віднести спеціальність кухар, кондитер. Кухар, кондитер – найбільш поширена професія серед працівників сфери обслуговування, вона й найбільш давня. Кухар, кондитер – це людина, яка готує, оздоблює, відпускає страви, кулінарні та кондитерські вироби. Кухарі готують холодні, перші, другі, треті страви, каші, бульйони, соуси. Кондитери виготовляють торти, різні тістечка, та оздобляють їх. Сьогодні кухарі, кондитери консультують замовників; вони декоративно оздобляють вироби; розповідають технології приготування різних страв. Мабуть, ніяка інша діяльність так безпосередньо не пов’язана з постійними турботами людей. Сучасні кухарі, кондитери оперативно та якісно задовольняють все більш зростаючі запити населення в сфері харчування.

Основною перевагою навчання в Роменському ВПУ є те, що після отримання професії кухар, кондитер учні мають можливість перейти на третій ступінь навчання та отримати диплом «молодшого спеціаліста» , кваліфікація «технік-технолог» з технології харчування.

Технік - технолог харчової промисловості здійснює контроль над дотриманням послідовності і якості операцій, що складають процес приготування їжі. Кінцева мета роботи технолога харчової промисловості – забезпечення високої якості продуктів харчування, збереження здоров'я людей. Технік-технолог аналізує і контролює якість сировини, матеріалів, готової продукції, проводить необхідні технологічні розрахунки та оформлює технічну документацію, виявляє причини браку продукції, розробляє заходи щодо його запобігання і ліквідації, здійснює контроль за дотриманням правил техніки безпеки.

Технік-технолог, прийшовши на виробництво,може займати посади: технолог, старший технолог зміни, головний технолог. Вершина кар'єрних сходів - начальник виробництва.

Кухар

Кухар одна з найдавніших і вічно сучасна професія. Люди впродовж всього свого життя три рази на добу віддають себе у владу представників однієї з самих стародавніх професій на землі кухареві. Добрий кухар цінується у всі часи і у всіх народів.

Фахівці з професії «Кухар» знають технологію приготування холодних, перших, других, третіх страв; кулінарних виробів масового попиту і випуск холодних страв, закусок; приготування різних видів соусів; других страв із м'яса, риби, овочів, круп в вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді; гарячих і холодних напоїв, солодких страв; приготування тіста і випікання виробів із нього.

Кухарі знають правила бракеражу їжі і порядок відбору сировини і готових виробів на лабораторний аналіз, правила складання меню, порядок користування збірником рецептур, основні види сировини і їх кулінарне позначення, ознаки доброякісності сировини і органолептичні методи їх визначення, умови, строки зберігання і реалізації готової продукції і н/ф, основні типи механічного, теплового, ваговимірювального і холодильного обладнання, правила техніки безпеки, охорона праці, виробничої санітарії, трудового розпорядку.

Фото 1. 06.08.2017
Фото 2. 06.08.2017
На фото: найкраще оздоблення страв від учнів ДПТНЗ "Роменське ВПУ"
Фото 3. 06.08.2017
На фото: виробниче навчання в лабораторії
Фото 4. 06.08.2017
На фото: під час іспиту
Фото 5. 06.08.2017
На фото: на виробничій практиці

Кондитер

Кондитер – це фахівець, що виготовляє кондитерські вироби, десерти, та інші солодкі напої, страви. Представників цієї професії можна зустріти у великих готелях, ресторанах і пекарнях.

Професія кондитер сьогодні дуже затребувана. Можна влаштуватися на фабрику чи завод з виготовлення солодощів або інших кондитерських виробів. Також є можливість працювати в приватних ресторанах, кафетеріях, магазинах солодощів. Але бувають випадки, а в наш час це трапляється досить часто, що кондитери відкривають власні кафе, ресторани або магазинчики і ведуть бізнес з виробництва та продажу кондитерських виробів.

Наші учні навчаються виготовляти різні види кексів, рулетів, вищих сортів печива, торти складного приготування, тістечка із складними візерунками. Оздоблюють торти та тістечка шоколадом, різними видами крему, карамеллю,мастикою згідно вимогам сучасного ринку.

Учні знають асортимент виготовлених виробів, види сировини, яка використовується для приготування кондитерських виробів, рецептури і режими приготування, способи оздоблення, технологічний процес; рецептури і способи приготування всіх видів тіста, рецептури приготування кремів, сиропів і інших оздоблювальних напівфабрикатів, способи художнього оздоблення.

З 2017 року учні нашого навчального закладу проходять виробничу практику за кордоном в Словаччині де здобувають знання з практичних навичок приготування страв та обслуговування відвідувачів, опановують кулінарні традиції інших народів.

Якщо стоїть питання, куди піти після школи, відмінним вибором може стати ДПТНЗ «Роменське ВПУ». У Роменському вищому професійному училищі ведеться підготовка висококваліфікованих робітників, майстрів своєї справи.

Фото 6. 06.08.2017
На фото: стажування на виробництві
Фото 7. 06.08.2017
На фото: кваліфікаційна робота з професії "кондитер" 4 розряд
Фото 8. 06.08.2017
На фото: учні Роменського ВПУ на Міжнародному кулінарному конкурсі
Фото 9. 06.08.2017
На фото: Клименко Ірина - переможниця ІІ Міжнародного кулінарного фестивалю «BESTCооkFEST-2016»
Фото 10. 06.08.2017
На фото: лише призові місця

Значок WORD Освітньо-кваліфікаційна характеристика. Професія кухар 3 розряд

Значок WORD Освітньо-кваліфікаційна характеристика. Професія кухар 4 розряд

Значок WORD Освітньо-кваліфікаційна характеристика. Професія кухар 5 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Облік, калькуляція та звітність. Професія кухар 3 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмету Облік, калькуляція та звітність. Професія кухар 4 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Облік, калькуляція та звітність. Професія кухар 5 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Організація виробництва та обслуговування. Професія кухар 3 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Організація виробництва та обслуговуваання. Професія кухар 5 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Технологія приготування їжі з основами товарознавства. Професія кухар 3 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Технологія приготування їжі з основами товарознавства. Професія кухар 4 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Технологія приготування їжі з основами товарознавства. Професія кухар 5 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Устаткування закладів ресторанного господарства. Професія кухар 3 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмету Устаткування підприємств ресторанного господарства. Професія кухар 4 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Устаткування підприємств ресторанного господарства. Професія кухар 5 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Фізіологія харчування. Професія кухар 4 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмету Охорона праці. Професія кухар 3 розряд

Значок WORD Освітньо-кваліфікаційна характеристика. Професія кондитер 3 розряд

Значок WORD Освітньо-кваліфікаційна характеристика. Професія кондитер 4 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Організація виробництва та обслуговування. Професія кондитер 3 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Організація виробництва та обслуговування. професія кондитер 4 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмету Організація виробництва та обслуговування. Професія кондитер 4 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмету Технологія приготування кондитерських виробів харчової промисловості. Професія кондитер 4 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма Технологія приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства. Професія кондитер 3 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма Технологія приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства. Професія кондитер 4 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмету Фізіологія харчування. Професія кондитер 4 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмета Устаткування підприємств харчуванна. Професія кондитер 3 розряд

Значок WORD Робоча навчальна програма з предмету Устаткування підприємств харчування. Професія кондитер 4 розряд

Значок WORD Освітня програма з підготовки кваліфікованих робітників

Професія: 5122 «Кухар»
Кваліфікація:кухар 3,4-го розрядів
Професія: 7412 «Кондитер»
Кваліфікація: кондитер 3,4-го розрядів
Значок WORD Освітня програма з підготовки кваліфікованих робітників

Професія: 5122 «Кухар»
Кваліфікація: кухар 3,4,5-го розрядів