Подати заяву для вступу

Тиждень професій кухарської справи в Роменському ВПУ

Професії «Кухар», «Кондитер» необхідні та актуальні в усі часи, оскільки без їжі людина не може існувати ні на землі, ні на морі, ні в космосі. Сучасний кухар, кондитер має бути справжнім професіоналом, дієтологом, технологом, мати талант художника, вишуканий тонкий смак, гарну образну пам’ять та почуття міри. Поєднуючи чотири основних смаки, використовуючи широку гаму пахощів та ароматів, майстер-кухар володіє таємничістю впливу ароматно-смакових компонентів їжі на емоційну сферу людини.

Розповісти про свою професію, розширити кругозір, показати свої знання і уміння допомагають традиційні Тижні професій, які організовують разом з учнями досвідчені викладачі та майстри виробничого навчання.

З метою формувати пізнавальний інтерес до вивчення спецпредметів з професії «Кухар», «Кондитер» та в цілому до кулінарної справи, підвищити пізнавальну активність учнів, виховати любов до обраної професії та мотивувати учнів шкіл міста до вступу в Роменське ВПУ, з 14 по 17 квітня в Роменському вищому професійному училищі проходив Тиждень професій кухарської справи.

Кожний день Тижня був насичений різноманітними цікавими заходами, які у повній мірі розкрили суть професії, її властивості, специфіку, умови навчання та перспективи подальшого працевлаштування по закінченню навчального закладу.

Конкурс на кращу стіннівку приваблював яскравістю кольорів, насиченістю корисної та цікавої інформації, рецептами, прислів’ями та приказками, віршами та гуморесками, а у фойє училища демонструвались презентаційні слайди, які добре висвітлили тематику тижня. У цьому заході учні груп разом з майстрами виробничого навчання Мовчан І.В. І Халецькою С.Д. зобразили тематики «Моя професія – професія майбутнього», «Сучасні технології», «Історія розвитку кухарської справи».

Фото 01. 17.04.2015
Фото 02. 17.04.2015

На фото: стінівки учнів груп кухарів-кондитерів

У вівторок учні під керівництвом майстрів виробничого навчання організували ярмарок смаколиків хлібобулочних та кондитерських виробів. Широкий асортимент булочок та пиріжків з різними начинками пропонували всім бажаючим учениці групи КК-а Матенчук Ілона, Солдатенко Катерина (004), кондитерські вироби – Якимович Яна і Бондаренко Альона (0041). Випічку розкупили миттєво, а аромат тримався ще довго.

Фото 03. 17.04.2015
Фото 04. 17.04.2015
Фото 05. 17.04.2015
Фото 06. 17.04.2015

На фото: під час ярмарка смаколиків

В середу, з метою профорієнтації, Роменське ВПУ відвідали учні ЗОШ І-ІІІ ст. №1, ЗОШ І-ІІ ст. №6 та ЗОШ І-ІІІ №7. Школярів ознайомили з професіями та спеціальностями, за якими готують майбутніх фахівців у навчальному закладі, детально розповіли про професії «Кухар», «Кондитер», продемонструвавши відеоматеріал на тему: «Моя професія- найкраща».

Та найцікавішим для всіх учнів стала презентація тематичних столів та майстер-класи від майбутніх кухарів, кондитерів та майстрів виробничого навчання, які були проведені в холі навчального закладу.

Учні групи КК-3 разом із майстром Токар В.В. підготували тематичний стіл під назвою «Традиційний».

Фото 07. 17.04.2015

Презентувала українські хлібобулочні вироби та розповідала історію виникнення хліба Якимович Яна.

Найяскравішим був тематичний стіл під назвою «Кавовий», який презентували учениці групи КК-2 Козачок Владислава та Головешко Наталія під керівництвом майстра виробничого навчання Гончаренко Н.Н.

Фото 08. 17.04.2015
Фото 09. 17.04.2015

На фото: Козачок Владислава та Головешко Наталія презентували «Кавовий стіл»

Жодне свято не може обійтися без традиційних українських страв. Учні групи КК-1 Василенко Ольга, Жук Жанна та Клименко Ірина з майстром виробничого навчання Конопленко І.В. продемонстрували тематичний стіл «Українська кухня».

Фото 10. 17.04.2015
Фото 11. 17.04.2015
Фото 12. 17.04.2015

На фото: демонстрація тематичного столу «Українська кухня»

Під час Великодніх свят найактуальнішим був «Великодній стіл», який підготували учні групи КК-а Риженко Світлана та Палкіна Анна з майстром виробничого навчання Лаврик Р.М.

Фото 13. 17.04.2015

На фото: Риженко Світлана та Палкіна Анна з майстром виробничого навчання Лаврик Р.М.

Тимошенко Богдана та Редькіна Ельміра, з групи КК-а, підготували майстер-клас «Вареники». Вони показали школярам, як звичайну страву можна перетворити на шедевр.

Фото 14. 17.04.2015

На фото: під час майстер-класу «Вареники»

Оздоблення тортів відрізняється виключно високою поживністю та смаковими якостями, це й продемонструвала учениця групи КК-3 Бондаренко Альона під час майстер-класу «Ліплення квітів з мастики».

Фото 15. 17.04.2015
Фото 16. 17.04.2015
Фото 17. 17.04.2015

На фото: демонстрація майстер-класу «Ліплення квітів з мастики»

Ознайомили школярів наймолодші кухарі з групи КК-1, а саме Федько Яна та Сокол Аліна, з сучасним методом загортання налисників різними способами.

Фото 18. 17.04.2015
Фото 19. 17.04.2015
Фото 20. 17.04.2015

На фото: демонстрація сучасних методів загортання налисників різними способами

І хто ж не любить шоколад, аромат і смак якого не залишить байдужим нікого.

Гришко Анастасія (група КК-3) ознайомила всіх запрошених з новинкою в кондитерстві – десертом «Фондан» та поділилася усіма тонкощами приготування шоколадних кексів.

Школярі власноруч мали можливість спробувати стати хоч на мить майстрами «шоколадного мистецтва».

Фото 21. 17.04.2015

На фото: Гришко Анастасія поділилася усіма тонкощами приготування шоколадних кексів

Гості Роменського ВПУ мали можливість не лише побачити, а й спробувати кондитерські вироби, які власноруч приготували майбутні кухарі.

Смачними пиріжками та гарячим чаєм гостинно зустріли учнів у Роменському ВПУ.

Фото 22. 17.04.2015
Фото 23. 17.04.2015
Фото 24. 17.04.2015
Фото 25. 17.04.2015

На фото: гості шкіл міста

Проведені заходи викликали в учнів справжнє захоплення та зацікавленість професією «Кухар», «Кондитер», про що свідчили їхня активність, жваве обговорення побаченого та теплі усмішки на обличчях.

У рамках тижня майстер в/н Лаврик Р.М. провела відкритий урок виробничого навчання на тему «Приготування голубців» з учнями групи КК-а. Метою уроку було навчитись практично використовувати теоретичні знання з технології приготування.

Фото 26. 17.04.2015
Фото 27. 17.04.2015
Фото 28. 17.04.2015
Фото 29. 17.04.2015

На фото: під час відкритого уроку виробничого навчання

Своїм досвідом та кулінарним талантом майстер виробничого навчання Токар В.В. з радістю поділилася з учнями на факультативному занятті з обдарованими учнями та продемонструвала новітню технологію «Квіти в желе».

Фото 30. 17.04.2015

На фото: під час факультативного заняття

Учні Роменського ВПУ, що навчаються за професією "Кухар", "Кондитер" вкотре довели, що солодке життя ми творимо своїми власними руками.

Гості, які завітали на тиждень «Кухарської справи», отримали позитив від кулінарного конкурсу-концерту «Вправний кухар», в якому були задіяні учні груп ККа, КК-1, КК-2 та КК-3 під керівництвом голови методичної комісії, викладача спецпредмету «Технологія приготування їжі» Філімонової О.А.

Команда хлопців під назвою «Вправний кухар» та команда дівчат – «Весела куховарочка» не тільки показали свої знання та вміння, але й проявили себе у співі та танцях.

Фото 31. 17.04.2015
Фото 32. 17.04.2015

На фото: учні виконують пісню «Сало»

Учні, викладачі та гості отримали приємні враження, а команди-учасниці - солодкі призи.

Фото 33. 17.04.2015
Фото 34. 17.04.2015

На фото: команда хлопців під назвою «Вправний кухар» та команда дівчат – «Весела куховарочка»

Завершальним етапом предметного тижня стало засідання круглого столу методичної комісії, на якому голова методкомісії Філімонова О.А. підвела підсумки проведених заходів та відзначила високий професійний рівень таких майстрів виробничого навчання: Токар В.В, Гончаренко Н.М., Конопленко І.В., Халецька С.Д., Мовчан І.В., Лаврик Р.М.

Фото 35. 17.04.2015

На фото: засідання методичної комісії «Кухарська справа»

Загалом тиждень пройшов у піднесеному, навіть святковому настрої. І не дивно, бо їжа, за умови майстерного приготування, приносить людині справжню насолоду, піднімає настрій, дарує здоров’я та довголіття.