Подати заяву для вступу

Масляна. Інформаційна хвилинка

Масляна – це останній тиждень перед Великим постом. Інша назва: Масниця, Сирна неділя, Масляниця, Сиропусний тиждень, Колодій.

Сили світла і тепла перемагали врешті-решт темряву і холод – на честь цього і загальна радість.

Фото 1. Масляна

Головною їжею на Масляну є вареники з сиром і сметаною, але й гречані млинці на маслі або на смальці смажені – теж обрядова їжа в ці дні на Україні. Вареники на Масляну годиться варити щодня: «вареники доведуть, що і хліба не дадуть».

Фото 2. Масляна

Масляна – час ігор і розваг. На масляному тижні по селах носили солом’яне опудало, в яке діти кидали сніжки. Опудало потім спалювали або топили у річці. На Масляну дівчата жартували над парубками, які не хотіли одружуватися: прив’язували їм «колодку» (це могла бути кольорова стрічка, хустина), за що хлопці відкупалися цукерками, горіхами й іншими ласощами.

Фото 3. Масляна

Масляна завершувалася «прощеною неділею». Увечері люди ходили до рідних і знайомих просити прощення за кривди чи гріхи, заподіяні протягом цілого року.

Фото 4. Масляна

Народні прислів’я:

  • «Не завжди котові Масляна»
  • «Масляна, Масляна – поли зуха!
    Полизала сир і масло – тепер сухо!»
  • «Масляна, Масляна, яка ти мала,
    Якби ж тебе сім неділь, а посту – одна!»
Фото 5. Масляна